september 13, 2019 Av admin 0

En personlig fundering

Som bloggens läsare säkert har förstått så är jag grisbonde – och en väldigt stolt sådan! Jag anstränger mig tjugofyra timmar om dygnet för att mina grisar ska ha det bra – mitt motto är trots allt “lyckliga grisar = lycklig Josef!”

Som så många andra bönder så är jag också uppväxt på gården. Sedan några år tillbaka driver jag den själv, men jag har såklart mycket kontakt med min far som drev den innan mig. Därmed är mitt tidsperspektiv trots min relativt låga ålder (host…) lite längre än för somliga. 

Mycket har blivit så mycket bättre nu jämfört med på min fars tid. Det känns som att svenskt jordbruk, svenskt kött och svenska produkter efterfrågas och uppskattas allt mer, vilket är mycket roligt och ett kvitto på det slitsamma jobb som vi bönder lägger ner! 

Annat roligt är att svenska kunder alltmer tycks efterfråga miljövänligt jordbruk. Att svensk grisproduktion har god djurhållning och använder mindre antibiotika än våra danska kollegor är vida känt, men ibland kan det kännas som att vissa inte riktigt förstår konceptet. 

Jag hade en besökare på gården häromdagen. En mycket trevlig dam som charmades av mina grisar och av mina livskamrater Alle och Ronja. Men hon tyckte det var konstigt att jag som drev en sådan fin gård använde så mycket plast. Konfunderad så kliade jag mig i bakhuvudet och bad henne att vidareutveckla. “Ja, som det där plasttaket” sa hon och pekade på ett plasttak som täcker en ligghörna och som därmed fungerar som ett “utomhusrum” för grisarna. Nu ville jag inte vara oartig så jag gjorde ingen affär av det. 

Jag tror att hennes fråga var ett resultat av just önskan om ett mer miljövänligt jordbruk. Men plast är inte farligt! Det har lång livslängd, är prisvärt och enkelt att hantera. Plast företag som vi använder är dessutom ett svenskt företag vilket innebär korta transporter = miljövinst! 

Bondens jobb tar aldrig slut, så grisarna kallar – vi hörs snart igen, ha det fint! 

/ Josef